Ovas spada u najzdravije žitarice na svetu. Zdravstveni benefiti ovog zrna ogromni, a mnogi ih ne koriste u svojoj ishrani, iako su svuda dostupne, a što je još važnije - izuzetno povoljne. Ako ste se nekad pitali zašto treba jesti ovsene pahuljice, za šta su dobre i kako da ih jedete, odgovori vas čekaju u nastavku teksta.
Da li su ovsene pahuljice zdrave i pogodne baš za svakoga?
Iako neke žitarice neosporno sadrže minerale, vlakna i vitamine koji povoljno utiču na zdravlje organizma, ipak postoje određena ograničenja. Ta ograničenja odnose se uglavnom na količinu glutena unutar žitarica, na njihov nivo nutritivnih vrednosti i na uticaj na promene u telesnoj težini prilikom njihove konzumacije.
Kad su u pitanju ovsene pahuljice, možete zaboraviti na ova ograničenja jer:
-
Ovsene pahuljice su od celog zrna ne sadrže gluten. Pogodne su za mnoštvo problema u organizmu a imaju posebna svojstva koja ne možete naći u drugim žitaricama.
-
Pomažu pri gubljenju telesne težine i mogu značajno doprineti u procesu mršavljenja, jer su hranljive, ali i utiču na poboljšanje rada digestivnog trakta. To je zato što u sebi sadrže beta-glukan, koji doprinosi osećaju sitosti i smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi.
Dakle, bez bojazni možete svakodnevno konzumirati ovsene pahuljice, posebno ujutru. Zbog njihove neškodljive nutritivne vrednosti ovsene pahuljice su najbolja hrana za doručak, užinu ili laganu večeru.
Pored bezglutenskog sastava, one u sebi sadrže idealan odnos vitamina i minerala koji su odlični za dijabetičare i ljude sa srčanim problemima.
Ovsene pahuljice i dijabetes, problemi sa srcem i druge zdravstvene tegobe
Nutritivna vrednost pahuljica je izrazito visoka ali niskokalorična. U 78 grama (pola šolje) suvih ovsenih žitarica ima 51 gram ugljenih hidrata i 13 grama proteina i samo 303 kalorije. Zbog toga je ovo žitarica koja se preporučuje pri lečenju dijabetesa i problema sa krvnim sudovima.
Jedna od veoma čestih bolesti današnjice je povišen šećer u krvi, tzv. dijabetes. Ovsene pahuljice mogu pomoći da se nivo šećera u krvi smanji, posebno kod ljudi koji imaju prekomernu telesnu težinu, ili imaju dijabetes tipa II.
One pomažu ćelijama da povećaju senzitivnost na insulin, što dovodi do smanjenja nivoa šećera.
Pored toga, nutricionisti i lekari preporučuju ovas kod visokog pritiska jer konzumiranje pahuljica doprinosi smanjenju oksidativnog stresa u krvnim sudovima.
Ipak, najznačajnija zdravstvena uloga ovih žitarica I direktan odgovor na to za šta su dobre ovsene pahuljice, jeste što doprinose boljem radu srca i zdravim krvnim sudovima. Cela zrna su bogata antioksidantima, što dovodi do boljeg protoka krvi i smanjenja oksidacije u organizmu.
Bolesti srca su jedna od najčešćih oblika bolesti današnjice, pa moramo da uradimo sve tokom prevencije istih, kako bismo produžili životni vek i imali kvalitetan život. Primarni razlog za bolesti srca je visok nivo holesterola u krvi. Isti beta-glukan koji omogućava dobru probavu, optimizuje nivo holesterola u krvi, a posebno lošeg holesterola.
Ukoliko je visok nivo LDL holesterola u krvi, dolazi do oksidacije sa slobodnim radikalima i zapaljenja arterija, što dalje dovodi do srčanih udara i šlogova. Beta-glukan iz ovsenih pahuljica smanjuje rizik da se ovo dogodi.
Da li ovsene pahuljice moraju da se kuvaju?
Često smo u dilemi da li ovas treba kuvati i koji su to recepti sa ovsenim pahuljicama. Kada spremate ovsenu kašu, pahuljice treba prokuvati, ali pažljivo i što je najvažnije- kratko.
Jednostavno zagrejte oko 3dl vode i dodajte 4 kašike ovsenih pahuljica uz konstantno mešanje. Kada smesa proključa, ostavite da se prohladi i dodajte sastojke po želji. Kuvanje ovsenih pahuljica ne treba da traje duže od 5 minuta jer će se sve hranljive materije izgubiti.
Recept:
Recepti sa ovsenim pahuljicama su mnogobrojni i podrazumevaju mešanje sa voćem, orašastim plodovima, mlekom, jogurtom, kefirom, začinima i jajima u slanoj varijanti.
Za zdrav doručak pripremite ovsene pahuljice sa voćem, odaberite bobičasto kako biste imali mnogo energije za početak dana. Eksperimentišite i dodajte začine koje volite, cimet, đumbir, muskatni orašćić, ili kakao.
Ako se tokom pripreme zapitate kada je najbolje jesti ovsene pahuljice, odgovor je - kad vi to poželite.
Za užinu kombinujte ovsene pahuljice sa mlekom i bademima, možete im umesto mleka dodati kefir za još zdraviju varijantu, a za večeru ih možete kombinovati u salatama koje će vam dati sitosti i energije a neće opteretiti želudac pred spavanje.
Sami istražite nove kombinacije ukusa sa onim sastojcima koje volite i živajte u blagodetima ove plodonosne žitarice koja će za vaš organizam učiniti čudo.