Jesen i hladno vreme nas teraju da više vremena provodimo u kući, da uživamo u toploti i mirisima koje donosi kuhinja. Ipak, poznato je i da je ovo vreme kada se malo i ugojimo jer se manje krećemo i više uživamo u domaćim jelima.
Zbog toga smo odlučili da vam predložimo nekoliko dezerata, koji su zdravija opcija, sa manje kalorija, a isto tako mirisna i ukusna da bude prazničnu atmosferu.
Tokom jeseni najzastupljenije voće su jabuke i kruške, pa vam veoma savetujemo da ih jedete u ovom periodu, jer su tada najukusnije. Jabuke su odličan antioksidant, a mogu se koristiti na razne načine u prirpemi poslastica i svaki put biti veoma ukusne!
Vanila zapečene jabuke
Za ovaj ukusan recept potrebno vam je:
5 jabuka
2 kašike putera
1 kašičica ekstrakta vanile
so
¼ šolje slatke pavlake
3 žumanceta
2 ravne kašike šećera
¼ šolje šampajnca
Priprema:
Sve jabuke oljuštiti i očistiti, i naseckati otprilike na po 12 kriški. Kriške treba da budu manje. Istopite puter i dodajte vanila ekstrakt. Nakon toga ubacite jabuke, dobro ih posolite i ostavite da se dinstaju 10-15 minuta. Ne mešajte previše često, bitno je da jabuke imaju zlatnu boju.
Sa druge strane, umiksajte slatku pavlaku i ostavite u frižideru.
Na pari je potrebno pripremiti žumanca, šećer sa malo soli. Dodajte šampanjac i mešajte dok se ne zgusne, ali je važno da ne proključa. Ovo traje otprilike 3-5 minuta. Sklonite sa ringle i mešajte još jedan minut kako biste postigli konzistentnu masu. Ostavite da se hladi.
Sjedinite prethodno pripremljenu smesu sa šlagom koji se ohladio u frižideru. Naspite sjedinjenu smesu preko jabuka i na blagoj temperaturi ostavite da se sve sjedini i dobije zlatkastu boju. Vodite računa da tempratura bude blaga.
Poslužite odmah!
Ovaj dezert ima samo 202 kalorije po serviranju i veoma je ukusan. Ukoliko ga budete probali, obavezno nam javite.
Kuglice od kikiriki putera – ne peku se
Za ovaj brzi ukusni recept potrebno je:
pola šolje kikiriki putera
3 kašike meda
kašičica ekstrakta vanile
1 i po šolja kokosovih mrvica (nezaslađenih)
1 šolja običnih ovsenih pahuljica
50 gr čokolade za kuvanje
50 gr sušenog voća po izboru
Priprema:
U posudu srednje veličine, prvo sjediniti kikiriki puter, vanilu i med. Kada se dobije ujednačena masa, dodati pola šolje kokosovih mrvica, seckanu čokoladu, ovsene pahuljice i sušeno voće. Sve to dobro promešati, prekriti i ostaviti da se hladi 30 minuta.
Od ove smese bi trebalo da dobijete 30 kuglica, dakle, ne treba da budu velike. Ostatak kokosovih mrvica, sipajte u tanjir i kada napravite lopticu, uvaljajte je u mrvice. Nakon toga, potrebno je ostaviti loptice u frižider da se dobro ohlade, jer su tada najukusnije.
Uživajte!
Karamel orah – mali zalogaji
Za ovaj slatki mali dezert uz kafu, potrebno vam je:
1 šolja brašna za sve namene
2 kašike kristal šećera
¼ šolje krupnih oraha
½ šolje iseckanog putera
1 žumance blago umućeno
¼ šolje putera za mazanje
50gr krem sira
2 kašike braon šećera
jedno jaje
pola šolje sladoleda od karamele
¼ šolje seckanih oraha
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni i pripremiti oko 30 malih korpica za mafine. Što manje nađete, kolačići će biti slađi.
U posudi srednje veličine sastavite brašno, kristal šećer i krupne orahe. Iseckani puter krupno umutite mikserom i sastavite sa žumancetom. Napravite male lopte i malo udubljenje u svakoj, pa stavite da se peče 10 minuta.
U drugoj posudi sastavite drugi puter, krem sir i braon šećer. Dodajte šećer i vanila ekstrakt. Fil nanesite preko pethodno blagog pećenih korpica i sve zajedno pecite još 15 minuta. Ostavite da se ohladi i pre serviranja stavite sladoled sa karamelom i pospite iseckane orahe! Svaka porcija ima 130 kalorija i savršen je slatkiš uz kafu!
Ovo su bili slatki jesenji predlozi koje smo pripremili za vas, pišite nam kako su vam se dopali i šta je ono što vi spremate kod kuće tokom jeseni!